lördag 25 januari 2014

Yoga efter retreaten

Nu när jag var hemma igen längtade jag efter yoga hos Helena på I am yoga. Jag gick dit redan i tisdags en dag efter hemkomsten. Det var jättekul att få träffa Helena igen och jag passade på att köpa terminskort och en plats på Magnus Appelbergs workshop i mitten av februari. Helena var nyfiken på hur jag hade haft det och jag berättande. När det gäller själva yoga har jag fortfarande en lång bit kvar men jag har definitivt blivit vigare samt att jag har fått bra verktyg för andningen. Trots detta är andningen svår i vissa övningar. Jag har speciellt problem i solhälsning 2 från hunden till krigaren. Chataurangan känner jag mig nöjd med även om jag inte får till den varje gång, så får jag oftast till den bra. Många asanas hann vi inte alls med på retreaten. Vi hann till alla sittande. Sedan gjorde vi lite andra övningar som är längre fram på work shopsen på eftermiddagarna. De avslutande hann vi inte jobba med alls. 

Det har nu gått en vecka sedan jag kom hem från Indien. Jag har hunnit gå på två ledda klasser och en egen träning med Helena och en tjej till. Tyvärr sträckte jag mig i lördags i nedre delen av ryggen på Willys av alla ställen. Min nyerövrade vighet var plötsligt borta, och min händer nådde kramaktigt inte fram till golvet. SUCK! I dag var jag hos kiropraktikern och jag känner mig mycket bättre. I morgon ska jag köra igen. 

En annan sak jag funderar över är maten. Jag mådde superbra med den mat som jag åt i Indien. Hur ska jag nu äta hemma? Vegetariskt? Vegan? Fisk? Kött? Jag blev sjuk när jag åt kött i onsdags men fisk har gått bra. Det är ju svårt med raw food eftersom jag gillad långkok. Kanske kan man äta bättre och inte processad mat, men kanske inte raw food hela tiden? Jag bakade i alla fall väldigt goda bullar på kardemumman från den ekologiska kryddplantagen i Goa. Penslade och toppade med kardemumma och råsocker. 




På hemmaplan

Hemma i kylan efter en resa full av värme och inspiration. Fint att vara hemma med man och familj. I tisdags när jag skulle till jobbet var det 20 minusgrader. Jag packade på mig kläder när jag gick till jobbet. Det var ändå stimulerande att vara tillbaka i sitt vanliga liv för att se vilka effekter en lång semester har. Jag känner mig mentalt utvilad och i fysisk form. Däremot tog det emot lite att "gå in i" jobbet igen eftersom jag vet att jobbet kommer ockupera mina tankar fram till nästa semster.

Det sista från Indien

Det här var det sista jag skrev från Indien. Ingen wifi på Goas flygplats så jag publicerar det bortglömda inlägget nu. 

Sitter på Goas flygplats och väntar på qatars flight till Doha, Stockholm, Luleå. Ju mer jag reser desto jobbigare blir själva resandet. Goas flygplats är inte alltför charmig. Jag spenderade sista dagen med Trish från London och fick höra en hel del skvaller från retreatet. Vi låg på stranden vid La Plage, Ashvem, bara 5 minuter från Leela (där jag bodde). Trish bor fem nätter på Spazio Leisure Resort efter retreaten, samma ställe som jag bodde på innan resorten. Hon berättade att hon även träffat Beata där. De blev överlyckliga av att se varandra. Man känner ju sig så ensam efter retreatens gemenskap. Trish och jag pratade om hur förvånande vi var över de fantastiska recensioner Spazio fått på tripadvisor. Visst, det var väldigt, väldigt rent och personalen trevlig, men fem av fem? Stället höll absolut inte den klassen. Anjuna är ingen trevlig strand, inte heller den splittarade lilla staden är trevlig. Det finns ingen riktig kärna eller huvudgata. Ashvem är mycket trevligare. Även Arambol var mysigt med en riktiga gata att strosa på och kolla i affärer, även om jag hellre bor på Ashvemstranden.

Nu längtar  jag hem och känner mig taggad att fortsätta med ashtangayogan på I am yoga i Luleå. 

lördag 18 januari 2014

Hathayoga på gyspy yoga

AnnaMaria och Karl tipsade mig om att det finns ett ställen på Ashvem beach som har drop in-yoga bland annat Gypsy Yoga. På eftermiddagen frågade jag receptionen var det låg. Det visade sig vara bara cirka 5 minuters promenad längs stranden när jag promenerade dit strax före fyra. Det fanns många platser kvar till drop-in-klassen som började klockan 16:30 och slutade 18. Jag gick hem och hämtade mina kläder. När jag kom träffade jag yogaläraren, en ung indisk kvinna. Hon berättade att hathayoga skiljer sig från ashtanga. Det är lite som yin-yoga (har ingen aning vad det är) sade hon och fyllde i med att det innebär att man har färre positioner eftersom man står/sitter/ligger mycket längre i varje position. Takten är mycket långsam och vi avslutar med meditation sade hon. Hon var jättetrevlig och välkomnande. Platsen för yogan var utomhus med glimtar av sol, hav och vågarnas svalljud inom räckhåll.
Passet satte igång. Det låga tempot var behagligt även om jag föredrar ashtanga. Jag kände mig ganska trött i mina coremuskler efter all ashtanga men annars gick det bra. Meditiationen som hon avslutade var underbar med "chanting" på liknade sätt som Marc gör. Gypsy yoga har retreats också, i morgon startar ett nytt berättade en man i personalen för mig. Stället såg mysigt ut och var trevligt, men varken ställe eller lärare kommer i närheten av Purple Valley som spelar i en helt annan liga. Sedan gick jag hem i solnedgången nöjd över min nya erfarenhet.  

Avsked

I går lämnade jag retreatet och checkade in på Leela Cottages. Sista ledda klassen i två timmar var tuff, svetten flödade. Lite senare åt vi en lunch tillsammans på La Plage på Ashvem beach. Jag åkte taxi dit och förbi min taxi susande Marc och Joanne på sin motorcykel. Oh my god!!! De är så coola. De är 70 år och utstrålar essensen av frihet. Yogaundervisningen har varit extraordinär, något verkligen speciellt. Marc, Joanne och Flower som är deras avancerade elev har gett mig så mycket. Jag känner att jag både är inspirerad och att jag har fått de verktyg son jag behöver för att komma vidare i min yoga från nybörjare till avancerad. Men som Joanne sade till mig: you need to practice, a lot, every day.

La Plage är har fantastisk mat i en underbar miljö.
Jag åt en sagolikt god tonfisk som avbrott i vegandieten. Det kändes konstigt att skiljas från alla när vi varit tillsammans i två veckor hela tiden. Det var många trevliga människor, en väldigt avslappnad grupp. Outi från Finland frågade om vi inte skulle mötas hon och jag i Köpenhamn eller Barcelona framåt sommaren för mer yoga. Det är kul med nya yogavänner men nästa resa blir till Berlin tillsammans med min man. Sommaren vet jag inte hur den ser ut än. Förmodligen gör vi någon resa hela familjen. Outi var en personlighet henne träffar jag gärna igen. Andra som jag lärde känna på slutet var tre svenskarna Anna, Tina och Sofia alla från Stockholm. Tina ska stanna över nästa retreat också med Kino MacGregor. Ojojoj vad folk pratade om denna Kino, en superkändis inom ashtanga. Hon tar bara avancerade yoginis på sin kurs. Jag kan tänka mig att den gruppen människor är lite mer krävande än den mixade grupp av nybörjare och avancerade som var på Marc och Joannes kurs. Även en tjej från australien var supertrevlig plus många andra. Något som jag reagerade på var hur omedvetna ett fåtal var. Yoga handlar ju inte bara om kroppen utan också och själ och att göra goda gärningar. En tjej från tyskland kände varken till att prostitution var legaliserar i hennes land eller vilka problem legliseringen ställt till med. En annan välbärgad väldigt trevlig tjej i 25-årsåldern från Australien berättar att hon aldrig röstat eftersom hon är ointresserad av politik. Jag blev förvånad eftersom jag tänkte att yoginis kanske borde vara lite mer medvetna.

Det är några yoginis som är kvar och ska på nattmarknaden ikväll. Jag får se hur jag gör. Det kanske skulle vara kul. Efter en helkroppsmassage på Arti, lunch på La plage är det dags för att prova en smoothie på home made café som är restaurangen där jag bor. Sedan fungerar jag på att prova yoga på yoga gypsy drop in om det finns platser kvar. Det ska vara en ledd klass där klockan 16, mdet är visst hatha yoga. Nu sitter jag och väntar på min smoothie

torsdag 16 januari 2014

Yoga rules!

I morgon är det sista yogaklassen, en ledd klass för både nybörjare och avancerade. Det lär blir tufft! Jag har märkt att ju bättre jag blir på rörelserna, flowet och andningen desto jobbigare blir det och svettigt. Man skapar en enorm hetta med ashtangans olika rörelser. Svetten formligen forsar från mig och över hela mattan. Marc berättade att man inte ska torka bort svetten med en handduk eftersom det är kroppens naturliga nedkylningssystem. Man ska heller inte dricka vatten under ett yogapass eftersom det också kyler ned kroppen. 

I dag provade vi på att meditera med hjälp av olika mantran för att ta oss igenom kroppen olika chakran. Det var intressant, Niki är väldigt inne på sådant och har varit reikihealare. Själv har jag mest haft ett distansierat intresse för sådant som religionslärare. Det var spännande att prova på. Jag känner mig väldigt trött nu och ska strax gå och sova. Retreatet visar film ibland också :) Ikväll är det filmvisning.

Arambol

I onsdags var det dags för marknad igen men vi bestämde oss för att åka till Arambol istället. På onsdagar är det ingen eftermiddagsworkshop så det var en perfekt dag för utflykt. Nu ville man göra nått annat efter att ha stått på huvud, händer och i brygga (med hjälp) Passen blir allt mer intensiva och svetten bokstavligen forsar! Arambol har jag hört mycket om min före detta elev och numera vän Marjan har berättat mycket. Hon var där på bröllopsresa. Niki var där för några dagar sedan på egen hand och var begeistrad. Hon hade hittat ett ställe med akustik transmusik på onsdagskvällen. 

Vi började med att ta en taxi till Ashvem vid fyratiden och fikade på underbara La Plage. Espresso och chokladtårta smakade fantastiskt! Stranden i Ashvem är bred och fin.

Sedan promenerade vi mot Arambol längs stranden, förbi Mandrem. Ju närmare vi kom Arambol desto mer människor såg vi som samlats för att meditera, göra yoga eller spela trummor i en trumcirkel.
Vi såg solnedgången. Kvinnor kom förbi och sålde saris och smycken, jag köpte lite saker, 100 rps för en sari, nästan lite väl billigt. När det blev mörkt på stranden fick vi en annan känsla och Niki speedade upp tempot så att vi kom in på  upp på den upplysta huvudgatan. Det fanns många intressanta affärer. Jag vill gärna komma tillbaka hit och shoppa! Sedan letade vi Double Dutch som Marjan tipsat om. Ett jättemysigt ställe! Vi försökte sedan hitta stället med akustiskt trans, och till slut. Men stället var sådär. Vi fick inte rätt känsla så vi var bara där en kort stund. Shivamoon blev nästa ställe. Supercoolt, på andra våningen med kuddar, låga bord och två killar och en tjej som hade en akustisk konsert med två gitarrer och sång typ lite Red house painters/Björk. Vi njöt av musiken och den trevliga stämningen på stället. Här är jag och Niki.
Sedan kom retreatets taxichaufför Ravi och hämtade oss. 

måndag 13 januari 2014

The backbend

Morgonpassen för avancerade yogis är Mysore medan nybörjarna får en ledd klass, så långt som vi har hunnit. På eftermiddagarna är det workshop där Marc tar upp olika asanas (positioner) och går igenom den grundligt. Vad man ska tänka på när man gör dem och vilka muskler man ska använda. Workshopen i dag var fantastisk! Vi gjorde backbend (bakåtböjning) och brygga. Jag hade inte gjort några av dessa positioner innan så det var intressant för mig att pröva. När Marc så grundligt visar vilka muskler man ska använda kännns det "safe" att prova nya positioner. Om man känner sig stark i de muskler som positionen kräver ska man klara av den. Sen kan det vara att vissa positioner kräver en annan flexibilitet än den man har. Till exempel är jag alldeles för stel i axlar och höfter för vissa positioner.  Jag klarade bryggan med lite hjälp har inte stått i brygga sen jag var 10 år. Att göra back bend klarade jag helt på egen hand. Det känns fantatiskt att göra progression att som 40-årig nybliven yogini. Jag är otroligt nöjd med undervisningen som är anpassad efter varje elevs förmåga. Det är helt otroligt att Marc är 70 år!!! Hur kan han vara 70 år??? Han är vig och spänstig som en 12-åring. Jag, Marc och Joanne.


Latte och hipsterhippies

I går promenerade jag och Nikki till ett närliggande café, Villa Blanche. Det visade sig vara ett typ hipster-hippie-fik med  veganyogamänniskor och andra. Känslan var europeisk med vackra kakelbord, latte, tårtor, champagne och glass. När vi satte oss kom ägarinnan och presenterade sig en vacker äldre dam. Vi tyckte hon sa Yogina, men det kanske var Georgina. Vi beställde latte och chokladtårta som smakade underbart. Som bilden visar är jag lite seg efter djupgående massage i mina stela nonyogic axlar av retreatets massör Stuart. Han gjorde underverk. Min axel är bra nu!

lördag 11 januari 2014

Utflykt

I dag lördag lämnade 5 personer retreaten och 5 nya kom. Det serverades brunch från klockan 9 och det var ingen yoga på hela dagen. Efter en välsmakande brunch åkte jag, Nikki och Katja på en utflykt. AnnaMaria hade bokat taxichauffören Rupesh till oss för att ta oss till gamla goa, ett hindu-tempel och en organisk kryddplantage. Rupesh började redan i taxin berätta olika saker. Han är själv hindu. I Goa ser man i taxin vilken religion chauffören har. 

Den närmaste staden är Mapusa. Här passerade vi ett hammantempel. Templet var vackert lysande apelsinfärgat och det var fullt med människor som var på väg in. Rupesh berättade att lördagar är Hanumans dag. Hanuman är en apgud inom hinduismen och han dyrkas vanligen på landsbygden. Vi började prata rent allmänt om djur och hindusimen. Katja frågade hur Rupesh känner om han krockar med en ko eftersom kon är helig. Rupesh berättade att han skulle må väldigt dåligt om han körde på och skadade en ko men även om han körde på en hund eftersom han inte vill döda något levande. Sedan mina religonsstudier minns jag att själva namnet på hinduismen som religion egentligen är ett västerländskt påhitt. Inom hinduismen ryms en mängd olika trosföreställningar i vissa delar av Indien kan monoteism praktiseras medan främst polyteism praktiseras i andra delar samt att riter, ritualer och festligheter skiftar. Det som man ändå brukar säga förenar de olika religiösa föreställningarna är respekten för kon, respekten för vedaskriferna och respekten för brahmanerna (prästerna). 

När vi kört ett tag anlände vi till gamla Goa. Rupesh berättar att Goa var portugisiskt i över 400 år. Alla portuguiser lämnade Goa när det blev fritt på 60-talet men det finns katoliker kvar. Enligt Rupesh är mellan 15-20 procent av goanerna katoliker. Resten är i stort sett hinduister men det finns några muslimer också. Utanför det katolska kyrkan säljer kvinnor blommar och ljus som kan lämnas som offergåva  till sant Franiskanus, helgonet vars reliker finns inne i kyrkan. En goansk tradition med blommorna säger Rupesh. Blommorna påminner mig mer om hinduism eller buddism. Nikki frågar kvinnorna om man ska hänga blommorna om halsen på sig själv. Men kvinnorna säger no, no. Jag skämtar och säger till Nikki att "Aloha" vi är inte på Hawai. Här är en bild på oss innan vi går in i kyrkan. 
Det var ganska traditionellt annars i kyrkan. En vanlig katolsk kyrka med reliker av ett gammalt dött helgon i genomskinlig kista. Det står att det är förbjudet att fotografera men alla tar foton i alla fall precis som i de katolska kyrkor som jag har varit i i Spanien och Italien. Efter det får vi en uppfriskade färskpressad sockerrörsdrink. 

Vi närmar oss sedan ytterligare en katolsk kyrka. Här berättade Rupesh något spännande att kyrkan är byggd över ett Shivatempel som portuguiserna rev. Detta beteende känner jag igen från Rom och även Uppsala. Det var vanligt att katolska kyrkan byggde sin kyrkor på gamla kultplatser gärna över gamla tempel, väldigt vanligt i Rom. Detta gjordes dels för att utplåna tidigare kult, dels för att bevara platsens kultvärde. Rupesh bad oss att kolla efter kors på kyrkan men vi såg inga. Han sade att så fort kors sätt upp på kyrkan så ramlar den ner. Shiva är arg!

Efter gamla goa åkte vi till ett shivatempel. När vi stannar ser vi fullt med folk på parkeringsplatsen och även en portabel bankomat.

Även utanför detta tempel säljer kvinnor blommor att offra i templet. Vi köper lotus och buketter som vi ska offra till Shiva. 
Rupesh följer med oss in i templet för att visa hur vi ska göra. Vi går in i en vacker blå byggnad innanför följer en liten kö som vi ställer oss i. Även här är fotografering förbjuden men till skillnad från i den katolska kyrkan så visar alla här respekt för förbudet det är det ingen som fotograferar. Rupesh förklarar att vi måste stanna framför det som skulle kallas för altare i en kristen kontext och se på Shiva och låta Shiva se oss. Jag frågar om han menar darsan eftersom jag läst en bok om darsan och det gudomliga skådandet. Ja, ja! Det är darsan förklarar han. Vi lämnar våra offergåvor framför öppningen in mot Shiva mellan två shivastatyrer däremellan ser vi längre in en mycket vackrare Shiva. Vi stannar upp, skådar. När vi kommer ut säger Nikki: "Wow! That was intense!" Efter denna upplevelse uppsöker vi en lugn plats och tar en läsk. Rupesh körde oss sedan till ett organiskt kryddplatage. En bild på Nikki vid ingången.
Vi möttes av en underbar man, en ayurvedisk doktor med ett inre lugn aom fick oss att koppla av samtidigt som en härlig lunch dukades upp.
Vi gick sedan på en rundtur på plantaget. Vi fick se, lukta, smaka och känna på en mängd olika kryddor bland annat curry, gurkmeja, kanel och muskotnöt. Efter allt detta var jag mycket trött. Jag lutade mig tillbaka i taxin och njöt av Indien som susade förbi utanför.  






fredag 10 januari 2014

Människor

På retreaten har det nu formats små grupper. Folk har i mindre grupper lärt känna varandra lite mer. Det gör att man känner sig lite "off" i vissa grupperingar speciellt där folk blivit väldigt tajta. Samtidigt känner man sig väldigt hemma i sin egen grupp. Från det ena till det andra vill jag tipsa singelmän är att på retreat! Det vimlar av alla möjliga medvetna kvinnor här som jobbar med både sin kropp och sin själ dagligen genom yoga. Därför är de flesta  balanserade på många sätt.

De som jag umgås med mest är Katja och Nikki. Katja som jag delar rum med är en biolog från München. Hon praktiserar yoga som fysisk träning och är förvånad över allt runt omkring yogan som hon möter här. Det är en hel ny värld som öppnar sig, menar hon. Katja är openminded och har ett lite naturvetenskapligt närmande till all denna yoga. Nikki är en superhärlig halvgalen skådespelerska, regissör och pjäsförfattare från London, född i Liverpool. Hon har haft lite svårt att komma igång med yogan och vill helst "rymma" från retreaten hela tiden. Första kvällen vi gick ut bönade och bad hon taxichauffören: "Ravi! Please get me of out of here. I'm going crazy!" Han bara skrattade. En jättebra med Purple Valley är att de har egna taxichaufförer så att man kan åka när man vill vart man vill. Det kostar cirka 20-30 kronor en väg till några av stränderna. När man blir lämnad beställer man också hämtning. Nikki är en spännande person som gjort allt möjligt, reikihealare, sett darsan genom ett medium. Hon har också berättat om sin uppväxt med socialistisk mamma från Liverpool och pappa från Kanada. En del människor "connectar" man med direkt. Nikki sade att jag var den första hon talade med när hon kom. En annan kväll var en av retratens  fyra män med ut, Peter skådespelare från Sverige, med ut. Han berättade om sina erfarenheter av visonssökande vis shamanism i Köpenhamn. Han trodde också på ödet och kvantfysik. Den kvällen tänkte jag lite: "Herre gud! Här lämnar jag alla yogis för en kväll, och sen visar sig en vara shaman och en annan reikihealare" Men Nikki är en jätterolig och trevlig person med mycket självdistans.

Det är skönt att ha några att hänga med och åka till stranden med eller annat. Ikväll skulle vi åka till Café Ludoo där det fantastiska bandet "Kundalini airport" spelade i onsdags (vi skrattade mycket åt namnet). "It's all about the yoga" här i Goa. I onsdags var vi där klockan fem och stället var smockfullt. Vi tänkte därför att nu när vi åker ikväll, vid åtta-tiden, lär det vara smockfullt. När vi kom dit klockan åtta var det totalt tomt. Det var bara personalen som satt och kollade på tv. Vi blev så snopna! Det är på onsdagar och söndagar det är liveband.
Vi orkade inte söka upp det andra stället liveband som barpersonalen rekommenderade utan gick bara till stället bredvid. Ett riktigt ställe för att "chill out"! Mysigt ställe! Jag fotade där vi satt och nanbagarna.
Två ananasshakar, och mycket intressanta samtal. Klockan elva kom Ravi och hämtade oss och körde oss tillbaka till retreaten.

Hur lär man ut yoga?

Marc Darby berättande under en workshop att när han och Joanne var i Mysore på 70-talet bände och töjde läraren på yogaeleverna så att en del skrek av smärta. Det fungerade i den kontexten för hängivna yogaelever i Mysore på 70-talet. Marc berättade att när han började som lärare i väst tänjde han på folk djupt ner i olika positioner men det fungerade inte så väl eftersom många slutade hans första kurs. Nu har han ändrat inställning både till yogan och till hur yoga ska läras ut. En lärare måste vara försiktig när hen rättar till elevernas positioner. Man ska inte trycka och böja när kroppen vill menar han eftersom det innebär att jobba mot kroppen i stället för med. Även yogaeleven måste lära sig att skilja på positiv smärta och negativ smärta som gör att man skadar sig. Andra saker att tänka på som yogaelev är att jobba med rätt muskler. Exempelvis när man sitter med raka ben och böjer sig framåt är det inte viktigt att få händerna så långt fram som möjligt om inte axlarna är avslappnade. Det är inte axlarna som ska sträckas ut i den positionen. Marc berättar att han ofta ser folk göra fel eftersom de tror att det är "rätt" när de kan knyta sina händer framför fötterna utan att tänka på axlarnas position.

En del av de som jag möter på retreater har haft dåliga yogalärare. Joanna från Amsterdam var på ett yogatreat i Thailand med en halvgalen lärare som böjde hennes axel i sidled så att hon var skadad i ett halvår efteråt. Hon sade också att den yogaläraren var självcentrerad vid sin perfekta yogakropp vilket han ofta lyfte fram. Jag är så glad att min yogalärare på I am yoga i Luleå tänker precis rätt. Hon har lyft fram vikten av att yoga ska kännas bra och inte vara smärtsam och framför allt att det inte handlar om prestation.

Det är en spännande samling människor på retreatet med varierade anledningar till varför de är här. För några är yoga nog till viss del prestation i alla fall och för andra inte. 

torsdag 9 januari 2014

Anjuna beach, musik och solnedgång

När vi var på hippiemarknaden bestämde vi oss, jag, Nikki och Katja för att äta nånstans på stranden. Vi gick och hamnade på café Looda. Det var mycket människor där så vi tänkte att maten borde vara ok. Vi fick ett bord med utsikt över stranden och vi beställde alla tre vegetarisk masala och vitlöksnan. Maten var fantastiskt god. Grytan var otroligt smakrik.
Under lunchen spelade en trubadur. Det kändes som ett rikigt trevligt ställe och vivbesämde oss för att mötas här klockan 17 igen för att se solnedgången. När vi möttes igen såg vi att ett band höll på att rigga upp med tablas, sitar, gitarr och trummor. Spelningen satte igång och stämningen var på topp!!! Ett såå bra band. Publiken var blandad fina damer, unga, gamla hippies, indier och så vi yogisar :) Solnedgången var fantastisk!


Hippiemarknaden

I onsdags åkte jag, Nikki och Katja till onsdagsmarknaden vid Anjuna beach. Det är en gammal hippiemarknad som har funnit sedan 70-talet. Hippierna som bodde i Goa samlade ihop sådant som de kunde sälja varje för sitt uppehälle. Det tog inte länge förrän indierna också såg potentialen. De säljer olika saker här allt från hantverk till olika fakemärkeskläder. Här är jag redo för att åka till marknaden.
Vi tog en taxi med vår favoritchaufför Ravi. När vi kom fram till marknaden möttes vi av ett myller av stånd och massor med människor, turister och säljare. 

Jag älskar marknader. Kryddstånden påminde mig om souken i Marrakech. 

Jag kände mig taggad att prova min prutkompetens. Jag började med att köpa fyra sjalar för 1500 rupies. 100 rupies är cirka 10 kronor. Jag prutade från 2500 rupies. Jag fick nästan lite dåligt samvete att jag handlade så billigt så jag tänker gå dit och köpa några fler sjalar nästa vecka. 
Sedan köpte jag smycken av en kvinna som hade många fina halsband och armvand med riktiga stenar. Även här prutade jag från 3500 till 1800 rps. Det är ju ingenting för alla dessa fina halsband. Jag kommer även att handla från henne nästa vecka.
På marknaden såg vi även andra saker som denna man och hans ko som gick omkring och spelade. 
Jag hade gått om tid och när jag handlade blev det flera möten med människor. Till exempel pratade lite extra med mor och dotter från Mapusa som hade varsitt stånd på marknaden.

Mera yoga

Varje dag får vi nya användbara tips från Marc och Joanne. Exempelvis när det gäller positionen krigaren visade Marc hur mycket mer rörlig man är när man har höftbrett mellan fötterna. Om man står på en linje är höften betydligt stelare. Vi fick prova att sätta fötterna tätt ihop som ett v, och sedan försöka röra oss. Det var svårt att röra sig, kroppen och höften kändes stel. 

Sedan fick vi prova samma sak med större mellanrum mellan fötterna. Nu var man plötsligt mycket rörligare. Det var jättestor skillnad mellan de olika fotplaceringarna. 

En annan sak Marc berättade om var traditionen att titta på naveln i hunden. Han sade att det använts för undervisning av barn som hade svårt att fokusera och ville titta åt alla håll. Därför sade ledaren att de skulle titta på naveln för att få dem att stänga ute allt annat. Marc menade att det inte är en bekväm avslappnad position för huvudet.

tisdag 7 januari 2014

Matlagningskurs

Så var det dags för matlagningworkshop. Vi skulle göra raw choklad och de indiska rätterna dal och palak paneer. Susanna börjar med att berätta om kakao. Hon visad oss krossade kakaoböner som vi får smaka. De är otroligt smakrika. Hon berättar om frukten som kakobönan kommer från. Hon säger att frukten är underbar att äta och att man får så mycket energi från den. När man äter den på morgonen blir man alldeles uppfylld och orkar hur mycket som helst säger hon. Raw kakao innehåller massor men mineraler och vitaminer som processats bort i den vanliga kakaon. Vi ska göra choklad med följande ingredienser:

Raw kakao,
Kakaosmör
Kokosolja,
Agave/Cocosnötsocker

Susanna berättar att hon helst vill använda agave som kommer från Sydamerika tror jag, från en frukt (ska googla senare, internet är väldigt långsamt här). Hon har inte fått tag på agave här utan använder istället cocossocker. Jag frågar om man kan använda honung och hon säger att det går bra men man får se upp så inte honungssmaken tar över. Kakaosmöret ska smältas långsamt, inte över 40 grader. Sedan rör Susanna ihop smeten, och vi häller den i silikonformar. Hon tipsar också om att man kan ta dadlar, ta ut kärnan, sätta i en mandel och doppa i choklad. När chokladsmeten är hälld i formarna smaksätter vi med chilli, nötter, dadlar och annat. Chokladen ska sedan stelna i kylen och sättas fram som dessert till lunchen.

Efter det kommer den indiska kocken. Han börjar med att visa oss hur man lagar dal. Huvudingrediensen är chana en sorts kikärta som finns i Indien. Chanan kokas i cirka 20 minuter. Samtidigt görs en pasta av ingefära, rödlök och vitlök. Pastan steks tills den blir brun. Sedan tillsätts tomater (hela färska eller konserverade som hackats). Detta blandas med chanan och kryddor senapsfrön och spiskummin tillsätts, Alldeles på slutet strös den färska koriandern över rätten.

Den andra rätten palak panner tillagas på liknande sätt. Lök, ingefära och vitlök som mixats steks med solrosolja tills smeten blivit brun. Sedan tillsätts spenat och paneer (ost) och salt tillsätts i slutet. Det blir kul att laga allt detta när jag kommer hem.

Chokladen smakade jag till lunchen. Den var fantastiskt god! Fast jag måste säga att Helenas choklad på I am yoga i Luleå är lite godare.


måndag 6 januari 2014

Yogaklassen

I går i slutet av eftermiddagens yogaworkshopp fick våra lärare Marc och Joanne frågan varför de började med yoga. De berättade om när de båda på var sitt håll reste runt i Indien på 70-talet och träffades på Sri Krishna Pattabhi Jois ashram (det var han som vidareutvecklade ashtangastilen och gjorde den känd över hela världen). Det var väldigt spännande att höra deras berättelse - en kärlekshistoria till yoga och till varandra.  Som elev känner jag att de håller på med yoga av de rätta orsakerna. Det är inte akrobatik eller en skönhetstävling utan yoga för yogans skull. Marc hävdar bestämt att vighet är en gynnsam sidoeffekt som yoga kan leda till, men det är fokus på andning och närvaro i rörelserna som är det viktiga. Det är inte bara ord utan de förmedlar dessa ord med sig själva. Marc berättar att de har handlat mycket om att bända ben tidigare men nu är han tillbaka till primary series, och tycker att den är den absolut viktigaste. Dessa lärare trycker på de rätta knapparna och jag känner att jag får ut otroligt mycket från varje lektion.

Nybörjarklassen som jag går, går långsamt framåt. På morgon är det en långsam ledd klass varvad med teknik. Det är även yogalärare i nybörjargruppen också som vill go back to basics för att finna nya sätt att lära ut och för att friska upp sina kunskaper. Vad jag märker är att varje övning blir så mycket mer fysiskt krävande när ledaren finslipar tekniken in i minsta detalj. Jag har mycket att jobba med. Joanne sade i dag att min övre rygg och axlar har för mycket muskler. Det är svårt för mig att få till vissa övningar eftersom det axelpartiet är så stelt. Allt teknikprat gör att takten under passen är långsam. Jag hade gärna velat bli mer uttröttad men jag antar att de mer krävande passen kommer. Så vitt jag förstår höjs  intensiteten varje dag. I dag är bara tredje dagen och jag ska strax i väg på morgonpass. Frukosten står framdukad för de avancerade som precis avslutat sitt pass. Jag äter efter yogan. Det finns tre stora fruktskålar också som inte kom med på bild.

Massage

Massage är ett vanligt inslag på semstersvenskens resor i och med att Thailand är ett av de vanligaste resmålen. Jag har varit i Thailand flera gånger och gillar thaimassage. Redan när jag till Goa i fredags ville jag prova den indiska ayurvediska massagen. I lördags morse gick jag till Anjuna beach och provade en massage som kallades för deep tissue. Den skulle vara hårdare än den klassiska massagen. Massagen kostade 850 rps för en timme. Det va väldigt, väldigt mycket olja och hela kroppen oljades in, även huvudet och håret. Jag hade kvar oljan i håret hela dagen och när jag sedan tvättade håret blev det alldeles fantastiskt vackert och glansigt.

I dag provade jag samma typ av massage hos retreaten speciella indiska ayurveda massör. Det var dyrare 1500 rps, men massagen var också mycket bättre. Även denna gång oljades jag in (med inte huvudet och håret) men oljan användes mer sparsmakat. Massagen var bra, men jag känner fortfarande en spänning i ena axeln som jag haft en jag var i London. Massören Sandor sade: "You don't do yoga every morning?" Jag berättade att jag var nybörjare och han sade att det märks eftersom min rygg är mycket, mycket stel. Jag fortsatte med att säga att jag hoppas att denna retreat ska hjälpa mig och att jag har för avsikt att fortsätta i samma anda hemma.

I morgon ska jag prova eklektisk massage hos Natalie,  en massör som använder flera olika traditioner (thai, indisk, svensk o.s.v.) under samma massage beroende på vilka problem kunden har. Jag vill också gärna prova Stuarts massage som ska vara väldigt bra. De flesta har valt att gå till honom. Jag diskuterade med personalen på Purple Valley om de trodde att det var etnocentriska orsaker till att de flesta väljer Stuart, vit västerländsk man, framför den indiska massören eller kvinna (också västerländsk tror jag). Det trodde ändå att det kanske beror på att Stuart valt att promota sig på välkomstträffen. Varken den indiska eller Natali har valt att göra detta. Sen är han också väldigt bra och de som har varit hos honom pratar om detta.

Nu är det snart dags för yoga igen. Mitt fjärde yogapass här. Härligt att göra yoga varje morgon och eftermiddag. 

söndag 5 januari 2014

Människor, skola, yogakultur, Goas drogkultur

Det är intressant att träffa många nya människor! Men ibland känner jag som har flyttat och bott på olika ställen sen barnsben och lärt känna nya människor många gånger som jag sedan helt tappat kontakten med att det också kan vara dränerande. Det handlar om att ha rätt inställning. Nu ska jag lära känna personer för att ha kul i två veckor. Det är ju inte vänner för livet jag ska skaffa mig även om det skulle vara kul om det nu blev så givetvis. Vad jag har märkt är att många definierar sig som yogapersoner. Det handlar om att vara vegan, vegetarian och ha varit på flera olika retreats eller detox och liknande. Det är spännande eftersom yogavärlden är helt ny för mig.  Vad jag tycker är mest intressant att prata om är här och nu, våra yogalärare och hur de förmedlar ashtangayogan eftersom alla kan bidra i ett sådant samtal oavsett förkunskaper om yoga. Det är mest västerlänningar på retreaten men även ett indiskt par från Mumbai. De designar skolor. De bygger privatskolor och säljer hela konceptet med pedagogik och allt. I går vid middagen pratade jag med dem, och fick prata skola som jag gör så mycket annars. Det var givande att få en bild av skolan i Indien från några initierade. De hade en väldigt positiv bild av skolan i Sverige. Jag berättads om de dåliga pisa-resultaten. De viftade bort det: "Pisa means nothing. Nobody cares about pisa.".

Efter middagen pratade jag också länge med en kvinna som är skådespelare från London. Vi hade mycket gemensamt. Hon var också ganska nybliven yogini. Vi pratade lite om antingen-eller-kulturen vi stött på. Att många definierar sig som personer som lägger sig tidigt till skillnad från partykulturen som dansar och tar droger hela natten. Jag berättade att när jag bodde på Anjuna beach före retreaten blev jag erbjuden att köpa marijuana och kokain cirka tio gånger av indiska affärsinnehavare runt omkring Anjuna beach. Man kan verkligen förstå att yogakulturen blir en sorts motkultur kring den utbredda dekadens som finns på många ställen runt omkring. Men vi frågade oss om man inte kunde vilja dansa utan droger och vara uppe sent ändå? Frågan är väl hur kul det är om omgivningen är alldeles drogad. Fast det finns ju vanliga turister här också. Vi funderade i alla fall på att prova på att dansa en kväll och få med oss några härifrån. Kanske på onsdag efter marknaden. Vi pratade också om att i London finns många veg-ställen med organiskt vin och organisk öl, men vi har inte stött på det här. Det är förmodligen det västerländska sättet och vilja tänka rätt och ändå kunna dricka lite alkohol. Vi pratade om att åka på onsdagens markanad och sen eventuellt stanna kvar och dansa med fruktjuice. 

Första yogaklassen

I dag gick jag till retreatens första yogaklass för nybörjare. Marc gick igenom andning och de första två solhälsningarna grundligt. Hans fru Joanne och en annan kvinna assisterade. Det var mycket fysiskt krävande att få till positionerna på rätt sätt. Det krävdes mycket styrka, speciellt corestyrka. Marc visade något intressant, angående styrka. Vi fick knyta vår arm och spänna biceps, sedan fick en kompis böja armen och vi hålla emot. Efter det prövade vi med att ha handflatan öppen med spretande fingrar och se om vi kunde hålla emot när någon försökte böja armen. Det var otroligt att se hur mycket starkare armen var med öppen handflata med spretande fingrar. Marc sade också något annat intressant om att bygga muskler. Han sade på en ansträningsskala mellan 1-10, så krävs det bara 2 för att vi ska bygga muskler. Så även om vi inte orkar en övning fullt ut, så ska vi göra så långt vi bara orkar, för det gör skillnad. Varje anstränging gör skillnad. Det känns som att dessa två veckor kommer att kasta omkull det mesta jag trodde jag visste om min kropp och muskler.


Efter yoga var det en sedan länge efterlängtad frukost strax före 11. Jag var vrålhungrig. Sedan gjorde jag några lata timmar vid poolen. En föreläsning om Ayerveda bestämde jag mig för att hoppa över. Tyvärr hade de som gått på föreläsningen ockuperat de flesta solsängarna vid poolen. Min rumkompis Katja från München som följde mig till poolen suckade sade att det var typiskt tyskt beteende. Jag skrattade! Det är en del tyskar här, men även en från Finland, några kanadensare, en holländare, flera britter och två eller tre svenskar. Säkert fler nationliteter, men jag har inte hunnit prata med alla än. Det är roligt att blogga som avkoppling, roligare än att läsa en bok - än så länge i alla fall.

Efter poolen underbar lunch med väldigt god falafel. Nu ska jag vila lite innan nästa yogapass klockan 16.

lördag 4 januari 2014

Mysore eller ledd klass

Under middagen i går så pratade vi om Mysore och ledd klass. Ledd klass innebär att en ledare/läraren gör ashtangaövningarna och deltagarna följer. Mysore, som är det klassiska undervisningssättet inom ashtangayoga innebär att varje deltagare gör ashtangaserien i sin egen takt och läraren går runt och rättar till positioner och handleder varje elev. Fördelen med mysore är att du göra serien i takt med din egen andning. Under en ledd klass måste du följa lärarens andning. En annan fördel är den individanpassade handledningen som du får under mysore medan en ledd klass ger gruppbaserade instruktioner, alltså samma till alla. Det som kan vara svårt med mysore det är att komma ihåg alla övningar i rätt ordning därför börjar ofta nybörjare med ledd klass. Vad som förvånade mig var att många som jag uppfattat som vana ashtangautövare, som hållit på i alla fall i några år, inte kände sig så bekväma med Mysore. En del hade inte ens ha provat. De som jag pratade med kom från storstäder: Amstersam, London, Berlin och Helsinki, städer med stora välrenommerade ashtangastudios. Det var lite kul för här kunde jag som nybörjare känna mig mer erfaren som provat på mysore flera gånger. Jag berättade om I am yoga i Luleå som har en eller två ledda klasser i veckan och resten mysore. Jag förklarade att jag redan från början har praktiserat båda varianterna eftersom grupperna på I am yoga är små har även nybörjarna fått möjligheter till individuell handledning genom mysore. De blev mycket imponerade och intresserade. 

Något annat som jag som kom från I am yoga provat på var att börja yogan med meditation. Det var det också många som inte provat i någon större utsträcking. I am yoga är bäst som lärt mig så mycket på bara en månad. Ett stort tack till Helena på I am yoga.

Möte med grupp och lärare

Ikväll träffade jag hela gruppen och Joanne och Marc Darby som är lärare på denna tvåveckorsretreat. Vi fick lite info om tider för yogan. De mer avancerade börjar med mysore 6:30 varje morgon medan nybörjarnas ledda klass startar 9:00. Jag är nybörjare och det känns bra med tiden. Det gäller bara att jag inte vaknar för tidigt och hinna bli hungrig. Sedan är det eftermiddags/kvällspass också från fyra de flesta dagar. Lördagen är yogafri och AnnaMaria och Laurie tipsar oss om att gå ut och äta och hitta på andra saker under lördagen.

Efter cirka en halvtimme slår gongongen och middagsbuffén är framdukad med fantastisk vegetarisk mat. Jag gillade speciellt linsgrytan och det hembakade brödet, roti. Under middagen möter jag massor med spännande människor. Lisa från Tyskland som efter retreaten ska resa 3 månader i Indien. Outi från Finland gift med en professionell dragspelsmusiker som berättar att yoga är väldigt stort i Finland tack vare Petri Raisinen. Jag möter också Trichsa och Rianna från London. Rianna berättar om en speciellt upplevelse som hon hade när hon gjorde en detoxkur i Thailand. Spännande att möta dessa människor som bojkottar öl, party och kött för en energigivande hälsouppleleve här i Indien. 

I morgon är mitt första ashtangapass på reatreaten! Jag längtar och hoppas att jag sover gott i natt.