tisdag 7 januari 2014

Matlagningskurs

Så var det dags för matlagningworkshop. Vi skulle göra raw choklad och de indiska rätterna dal och palak paneer. Susanna börjar med att berätta om kakao. Hon visad oss krossade kakaoböner som vi får smaka. De är otroligt smakrika. Hon berättar om frukten som kakobönan kommer från. Hon säger att frukten är underbar att äta och att man får så mycket energi från den. När man äter den på morgonen blir man alldeles uppfylld och orkar hur mycket som helst säger hon. Raw kakao innehåller massor men mineraler och vitaminer som processats bort i den vanliga kakaon. Vi ska göra choklad med följande ingredienser:

Raw kakao,
Kakaosmör
Kokosolja,
Agave/Cocosnötsocker

Susanna berättar att hon helst vill använda agave som kommer från Sydamerika tror jag, från en frukt (ska googla senare, internet är väldigt långsamt här). Hon har inte fått tag på agave här utan använder istället cocossocker. Jag frågar om man kan använda honung och hon säger att det går bra men man får se upp så inte honungssmaken tar över. Kakaosmöret ska smältas långsamt, inte över 40 grader. Sedan rör Susanna ihop smeten, och vi häller den i silikonformar. Hon tipsar också om att man kan ta dadlar, ta ut kärnan, sätta i en mandel och doppa i choklad. När chokladsmeten är hälld i formarna smaksätter vi med chilli, nötter, dadlar och annat. Chokladen ska sedan stelna i kylen och sättas fram som dessert till lunchen.

Efter det kommer den indiska kocken. Han börjar med att visa oss hur man lagar dal. Huvudingrediensen är chana en sorts kikärta som finns i Indien. Chanan kokas i cirka 20 minuter. Samtidigt görs en pasta av ingefära, rödlök och vitlök. Pastan steks tills den blir brun. Sedan tillsätts tomater (hela färska eller konserverade som hackats). Detta blandas med chanan och kryddor senapsfrön och spiskummin tillsätts, Alldeles på slutet strös den färska koriandern över rätten.

Den andra rätten palak panner tillagas på liknande sätt. Lök, ingefära och vitlök som mixats steks med solrosolja tills smeten blivit brun. Sedan tillsätts spenat och paneer (ost) och salt tillsätts i slutet. Det blir kul att laga allt detta när jag kommer hem.

Chokladen smakade jag till lunchen. Den var fantastiskt god! Fast jag måste säga att Helenas choklad på I am yoga i Luleå är lite godare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar