lördag 11 januari 2014

Utflykt

I dag lördag lämnade 5 personer retreaten och 5 nya kom. Det serverades brunch från klockan 9 och det var ingen yoga på hela dagen. Efter en välsmakande brunch åkte jag, Nikki och Katja på en utflykt. AnnaMaria hade bokat taxichauffören Rupesh till oss för att ta oss till gamla goa, ett hindu-tempel och en organisk kryddplantage. Rupesh började redan i taxin berätta olika saker. Han är själv hindu. I Goa ser man i taxin vilken religion chauffören har. 

Den närmaste staden är Mapusa. Här passerade vi ett hammantempel. Templet var vackert lysande apelsinfärgat och det var fullt med människor som var på väg in. Rupesh berättade att lördagar är Hanumans dag. Hanuman är en apgud inom hinduismen och han dyrkas vanligen på landsbygden. Vi började prata rent allmänt om djur och hindusimen. Katja frågade hur Rupesh känner om han krockar med en ko eftersom kon är helig. Rupesh berättade att han skulle må väldigt dåligt om han körde på och skadade en ko men även om han körde på en hund eftersom han inte vill döda något levande. Sedan mina religonsstudier minns jag att själva namnet på hinduismen som religion egentligen är ett västerländskt påhitt. Inom hinduismen ryms en mängd olika trosföreställningar i vissa delar av Indien kan monoteism praktiseras medan främst polyteism praktiseras i andra delar samt att riter, ritualer och festligheter skiftar. Det som man ändå brukar säga förenar de olika religiösa föreställningarna är respekten för kon, respekten för vedaskriferna och respekten för brahmanerna (prästerna). 

När vi kört ett tag anlände vi till gamla Goa. Rupesh berättar att Goa var portugisiskt i över 400 år. Alla portuguiser lämnade Goa när det blev fritt på 60-talet men det finns katoliker kvar. Enligt Rupesh är mellan 15-20 procent av goanerna katoliker. Resten är i stort sett hinduister men det finns några muslimer också. Utanför det katolska kyrkan säljer kvinnor blommar och ljus som kan lämnas som offergåva  till sant Franiskanus, helgonet vars reliker finns inne i kyrkan. En goansk tradition med blommorna säger Rupesh. Blommorna påminner mig mer om hinduism eller buddism. Nikki frågar kvinnorna om man ska hänga blommorna om halsen på sig själv. Men kvinnorna säger no, no. Jag skämtar och säger till Nikki att "Aloha" vi är inte på Hawai. Här är en bild på oss innan vi går in i kyrkan. 
Det var ganska traditionellt annars i kyrkan. En vanlig katolsk kyrka med reliker av ett gammalt dött helgon i genomskinlig kista. Det står att det är förbjudet att fotografera men alla tar foton i alla fall precis som i de katolska kyrkor som jag har varit i i Spanien och Italien. Efter det får vi en uppfriskade färskpressad sockerrörsdrink. 

Vi närmar oss sedan ytterligare en katolsk kyrka. Här berättade Rupesh något spännande att kyrkan är byggd över ett Shivatempel som portuguiserna rev. Detta beteende känner jag igen från Rom och även Uppsala. Det var vanligt att katolska kyrkan byggde sin kyrkor på gamla kultplatser gärna över gamla tempel, väldigt vanligt i Rom. Detta gjordes dels för att utplåna tidigare kult, dels för att bevara platsens kultvärde. Rupesh bad oss att kolla efter kors på kyrkan men vi såg inga. Han sade att så fort kors sätt upp på kyrkan så ramlar den ner. Shiva är arg!

Efter gamla goa åkte vi till ett shivatempel. När vi stannar ser vi fullt med folk på parkeringsplatsen och även en portabel bankomat.

Även utanför detta tempel säljer kvinnor blommor att offra i templet. Vi köper lotus och buketter som vi ska offra till Shiva. 
Rupesh följer med oss in i templet för att visa hur vi ska göra. Vi går in i en vacker blå byggnad innanför följer en liten kö som vi ställer oss i. Även här är fotografering förbjuden men till skillnad från i den katolska kyrkan så visar alla här respekt för förbudet det är det ingen som fotograferar. Rupesh förklarar att vi måste stanna framför det som skulle kallas för altare i en kristen kontext och se på Shiva och låta Shiva se oss. Jag frågar om han menar darsan eftersom jag läst en bok om darsan och det gudomliga skådandet. Ja, ja! Det är darsan förklarar han. Vi lämnar våra offergåvor framför öppningen in mot Shiva mellan två shivastatyrer däremellan ser vi längre in en mycket vackrare Shiva. Vi stannar upp, skådar. När vi kommer ut säger Nikki: "Wow! That was intense!" Efter denna upplevelse uppsöker vi en lugn plats och tar en läsk. Rupesh körde oss sedan till ett organiskt kryddplatage. En bild på Nikki vid ingången.
Vi möttes av en underbar man, en ayurvedisk doktor med ett inre lugn aom fick oss att koppla av samtidigt som en härlig lunch dukades upp.
Vi gick sedan på en rundtur på plantaget. Vi fick se, lukta, smaka och känna på en mängd olika kryddor bland annat curry, gurkmeja, kanel och muskotnöt. Efter allt detta var jag mycket trött. Jag lutade mig tillbaka i taxin och njöt av Indien som susade förbi utanför.  






7 kommentarer:

  1. Det är en faktiskt beskrivande blogg tycker jag! Har du varit i Arambol? Det är bara 30 min från Mapusa, Duble dutch är en bra spot till lunch :)

    SvaraRadera
  2. Åh vad det är roligt att läsa om din resa Stina, den verkar så underbar. Jag skrattar också emellanåt, för din humor lyser igenom ibland...

    SvaraRadera
  3. Blommorna är till största delen tagetes som offras. Det finns enorma tagetesodlingar i Indien.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Ja det var en saaa intressant dag! Birigitta du skulle verkligen ha uppskattat dagen :) Kul att bloggen roar Teresa. Kre, jag ser att du har varit i Indien.

    SvaraRadera